Vyhodnocení konference Aktuální stav a vývoj sázkových her a loterií v ČR

08.09.2012 07:06

 

Dne 5.9.2012 se uskutečnila v Brně ve velkém sále Kanceláře veřejného ochránce práv první z řady odborných konferencí na téma sázkových her a loterií na vnitřním trhu České republiky, pořádaných odborným subjektem Český institut pro výzkum závislostí. Úvodní konference měla za cíl shrnout poznatky o aktuálním stavu a vývoji, navázat kontakty a zahájit diskusi všech zainteresovaných stran v této oblasti. Pozvání přijali zástupci Kanceláře veřejného ochránce práv, Transparency International, Sdružení místních samospráv ČR, Svazu měst a obcí ČR, Ministerstev financí, vnitra a spravedlnosti, řady měst a obcí, neziskového sektoru, médií, České asociace adiktologů, studentů, advokátů, komerčních sdružení provozovatelů sázkových her, kteří k účasti vyzvali i největší provozovatelské subjekty v ČR.

Shrnutí sociálně patologických dopadů sázkových her na společnost, rozpočty a práva přednesl pan Petr Verosta, pracovník Českého institutu pro výzkum závislostí, který je současně spoluautorem zdrojů o tomto tématu pro studii, určenou Ministerstvu financí a Vládu ČR. Shrnul současná známá odborná fakta a vyzvedl zejména dlouhodobou absenci výzkumu a empirických dat a nízkou informovanost veřejnosti v ČR.

Ředitelka odboru prevence kriminality MV ČR paní Mgr. Jitka Gjuričová konstatovala aktuální nemožnost statistické identifikace trestné činnosti v souvislosti s provozováním sázkových her a identifikovala gamblerství jako prvek významně ztěžující sociální integraci zejména v sociálně vyloučených lokalitách. Poukázala rovněž na riziko přenosu tohoto patologického jevu z generace na generaci jako součást asociálního stylu života.

Zástupce ředitele státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi MF ČR pan Mgr. Jan Řehola shrnul změny v zákoně o loteriích, zdanění sázkových her, statistiku výběru loterní daně, včetně nedoplatků (3,8 mld. daň, 81 mil. Kč daňových nedoplatků) a také důvody ke zrušení cca tisíce povolení k provozování sázkových přístrojů, které byly v kolizi s obecně závaznými vyhláškami obcí. Zmínil také, že díky novým poplatkům bylo zrušeno cca 30 000 povolení, vydaných na žádost firem tzv. „do zásoby“ bez fyzického provozování přístroje, což bylo v minulosti kritizováno.

Sekretář Unie herního průmyslu ČR pan Mgr. Andrej Čírtek přednesl reakci provozovatelů na nová zákonná pravidla a zdanění a zejména na regulaci ze strany obcí a měst ČR. Uvedl řadu příkladů, kde se provozovatelé dohodli s obcemi na dobrovolných opatřeních ke snižování kriminality a rušení veřejného pořádku, na odstranění vnějších reklam lákajících hráče i mládež, záruk udržování čistoty prostředí, vybavení provozoven kamerovým systémem uvnitř a před vchodem s uchováváním záznamu, apod. Všechny tyto opatření pak spadají do tzv. programu společenské odpovědnosti firem.

Po obědové přestávce byla zahájena moderovaná diskuse hostů s řečníky. Komunikaci provázely silné emoce i řada velmi zajímavých dotazů. Evidentně se na konferenci setkaly strany, které měly potřebu vyřknout nahlas své názory názorovým oponentům a dosud k tomu neměly prostor, což bylo cílem této konference. Z debaty zazněla většinově snaha o ochranu veřejného zájmu z různých pohledů, došlo v podstatě ke střetu práva na svobodné podnikání versus práva na územní samosprávu a ochrany základních lidských práv.

Kvůli nedostatku komunikačních kompetencí a odborných informací měla debata s postupem času tendence sklouzávat k osobním útokům, ale i tak se podařilo udržet rámec a téma. Pro nalezení optimálního společenského kompromisu, který bude mít reálný pozitivní dopad na společnost, jsou tyto debaty velmi potřebné. Věříme, že na dalších setkáních přinesou konkrétní návrhy, jak situaci v České republice nastavit tak, aby minimální poptávku společnosti pokrývala legální nabídka her za aplikace opatření k minimalizaci dopadů, a aby byly zajištěny služby prevence, léčby, výzkumu a vzdělávání. Účastníci těchto diskusí časem jistě naleznou způsob dospělé věcné rozpravy podložené znalostmi o problematice.

Jistým potvrzením účinnosti efektu konfrontace názorů na setkání všech zainteresovaných stran jsou následné mediální výstupy. Ze strany provozovatelů sázkových her byli organizátoři konference kritizováni za omezení zveřejnění informací a názorů o problémech provozovatelů (www.loterninoviny.cz). Ze strany neziskového sektoru došlo pochopitelně k vytvoření konspirační teorie o zkorumpovaných odbornících, bagatelizujících patologické hráčství a související jevy, kterou nechali jako článek vydat spřáteleným novinářem z Hospodářských novin (článek), ze kterých se tak v tomto případě stal bulvár, který si neověřuje pravdivost tvrzení zdroje. V prezentaci CIAR (PPT) si může každý čtenář vytvořit svůj pohled, zda je materiál bagatelizující či odborný. Bohužel článek v Hospodářských novinách je natolik nepravdivý, že se Český institut pro výzkum závislostí rozhodl požádat redakci o uveřejnění opravy. V tomto ohledu je nutné konstatovat, že byť zapálení členové neziskového sektoru, kterým jde údajně o dobro společnosti, zásadně nepřipouštějí jiné názory a místo hledání konkrétních řešení a rovné komunikace se uchylují k osobním útokům v médiích a sociálních sítích. Na výzvy k odbornému podložení jejich tvrzení nereagují. Lze pak jen domýšlet, jaké jsou jejich skutečné motivace, či jsou skutečně schopni prosadit efektivně změny, které se týkají doslova celé společnosti, či se jen pasovat do role nekompetentních „chytrých“ kritiků a manipulátorů u metru piv či ruletového kola...

Organizátoři konference konstatují, že se podařilo naplnit ideu setkání všech dotčených stran a navázání budoucí věcné rozpravy a hledání optimálního modelu regulace, řízení nabídky a reklamy a omezení negativních dopadů.

Na závěr si dovolujeme poděkovat za účast odborníkům z různých oblastí, studentům a dalším hostům konference. Zvláštní poděkování patří veřejnému ochránci práv JUDr. Pavlu Varvařovskému a jeho spolupracovníkům za jejich významný přínos k řešení v tomto tématu a za umožnění uspořádání této konference.