Vláda ČR koncepčně vyřeší neudržitelný stav sázkových her novou legislativou

17.05.2012 06:29

Vláda ČR dne 16.5.2012 revokovala na svém jednání (bod č. 6) na návrh ministra financí své usnesení č. 156, kterým uložila podle vyrozumění veřejného ochránce práv Ministerstvu financí do 14.5.2012 změnit či zrušit všechna povolení k provozování sázkových her povolených podle ust. § 50 odst. 3 Zákona o loteriích.

Ministerstvo financí podle uložené povinnosti Vládou ČR skutečně do 14.5.2012 oznámilo dotčeným provozovatelům sázkových her zahájení přezkumných řízení všech povolení k provozování  interaktivních videoloterijních terminálů, elektromechanických rulet a kostek, vícemístných technických zařízení. 

Ministr financí dne 15.5.2012 s odůvodněním navrhl Vládě ČR vyrozumění veřejného ochránce práv "pouze" vzít na vědomí a zjištěné vady zastaralého zákona o loteriích koncepčně a dlouhodobě vyřešit novou legislativou, která je nyní v jednání Vlády ČR.

Změna opatření má velmi významný důvod v eliminaci potenciální hrozby odškodňování provozovatelů sázkových her, která by zřejmě nastala po původně navržených zásadních změnách desítek tisíc povolení k provozování sázkových her, což by znamenalo zásah do ochrany investic s možným dopadem na veřejný rozpočet ČR v objemu téměř 100 mld. Kč. Škody by v konečném důsledky tedy museli uhradit občané ze svých daní. Naše organizace dlouhodobě poukazuje na skutečnost, že vnitřní trh loterií a jiných podobných her není strategicky řízen, neexistuje výzkum, širší monitoring a výměna informací a zkušeností s ostatními zeměmi EU. Současný stav je důsledkem této praxe, která se neslučuje s principy jednání dobrého hospodáře.

Nový zákon předkládaný Vládě ČR také bohužel není podložen standardními nástroji empirickými, analytickými, komparativními tak, jak je zvykem v EU. Tvůrce zákona píše dokument "od stolu", podle dosavadního vývoje na vnitřním trhu, zřejmě také podle intervencí stakeholderů, kteří preferují přirozeně soukromé zájmy, přestože se jedná o věc veřejného zájmu a v aktuální době bylo zjištěno vemi závažné porušování vykladu a aplikace zákona o loteriích.

Naše organizace spolu s dalšími odbornými institucemi v oblasti práva, adiktologie a sociologie navrhla Ministerstvu financí účast v odborné diskusi při tvorbě nového zákona o loteriích a také zajištění odborných podkladů.

Věříme, že diskusí všech zúčastněných stran lze vytvořit moderní právní dokument, chránící veřejný zájem, a který vytvoří stabilní dlouhodobě udržitelné prostředí s jasnými pravidly, které nelze vykládat excesivně, jak tomu bylo dosud.

Související články:

Ombudsman: Šetření postupu a rozhodování Ministerstva financí

Memorandum Vládě ČR

Vláda ČR: odpověď na memorandum