Preventivně informační kampaň DĚTI NEKOUŘÍ!

05.02.2012 07:51

Naše organizace na podkladě monitoringu v I. pololetí roku 2011 připravila efektivní a jednoduchou preventivně informační kampaň s názvem Děti nekouří! zaměřenou na dodržování zákazu prodeje tabákových výrobků a potřeb osobám mladším 18 let ve Vsetíně.

Projekt je realizován ve spolupráci s městem Vsetín, Městskou policií Vsetín, Policií ČR - Obvodní oddělení Vsetín a Preventivně informačním oddělením Územního odboru Vsetín a dále Preventivně informační skupinou Krajského ředitelství plicie Zlínského kraje.

V první fázi projektu budou policisté a strážníci informovat a vzdělávat prodejce tabáku o právech a povinnostech podle tabákového zákona a o případných sankcích při jeho porušení (leták). Ve druhé fázi budou policisté v rámci své kontrolní činnosti náhodně kontrolovat dodržování tabákového zákona a řešit správní delikty.

Cílem preventivně informační kampaně je podpořit zákonné preventivní bariéry, které mají zamezit začátku kouření dětí v nedospělém věku, který je mnohem náchylnější k rizikovému chování, souvisejícímu s dospíváním, a také k mnohem rychlejšímu vzniku případné závislosti a rozvoji závažného poškození zdraví.

Podle dostupných statistik 9 z 10 dospělých kuřáků začalo kouřit před dovršením věku 18 let. Každoročně umírá na následky kouření v České republice 18 000 osob na velmi závažná onemocnění.

Kouření omezuje svobodu a plné prožívání životních aktivit nejen kuřáka, ale i osob v jeho blízkosti.

Projekt je realizován pod záštitou pana Mgr. Petra Kořenka, místostarosty města Vsetín.