Podnět ke zrušení sázkových přístrojů v chráněných budovách ve Vsetíně

19.02.2012 07:44

V souladu s novelou zákona o loteriích a dokumenty Rady a Zastupitelstva města Vsetín k obecně závazné vyhlášce č. 1/2012 o stanovení míst, na kterých bude provozování loterií a jiných podobných her povoleno, podala naše organizace podnět Ministerstvu financí ke zrušení vydaných povolení k provozování technických her se stálým umístěním v chráněných budovách (ve znění § 50 odst. 5 zákona o loteriích). Podnět se opírá také o obsah nálezů Ústavního soudu ve věci platnosti obecně závazných vyhlášek obcí Chrastava, Františkovy Lázně a Kladno.

Litigace navazuje také na aktuální trend rušení tisíců povolení k provozování technických zařízení na žádosti samotných provozovatelů v souvislosti s nově zavedeným poplatkem 55,-Kč za den a povolené (tedy i neprovozované) technické zařízení. Lze odhadnout, že počet povolených (a tedy i fyzicky provozovaných) technických zařízení může klesnout až o jednu třetinu.

To koresponduje s hypotézou, že poptávka a ekonomické mechanismy jsou určujícím prvkem řízení nabídky a dostupnosti loterií a jiných poobných her v této oblasti, a že regulace bez opodstatnění či prohibiční opatření jsou mnohem méně efektivním nástrojem, než citlivé nastavení ekonomických a legislativních nástrojů. Dlouhodobě poukazujeme, že je zejména nutné v této oblasti provádět permanentní monitoring, základní výzkum a přenos zkušeností a dobré praxe ze zahraničí, které České republice dlouhodobě schází.

O výsledku litigace Vás budeme zde informovat.