Obecně závazná vyhláška města Vsetín o regulaci výherních hracích přístrojů a technických zařízení

04.02.2012 11:31

Dne 31.1.2012 schválilo Zastupitelstva města Vsetín připravovaný záměr vyhlášky, která by pozitivním výčtem stanovila místa, na kterých by provozování výherních hracích přístrojů a technických zařízení bylo povoleno. Došlo k regulaci 38 % počtu heren na nový stav 32 veřejných míst.

Materiál pro zastupitelstvo připravovala celé dva měsíce pracovní skupina, složená ze zástupců odborů finančního, právního, Městské policie Vsetín, neziskových organizací a zástupců asociací provozovatelů sázkových her. Jednání skupiny bylo řízeno starostkou města Vsetín paní Ivetou Táborskou.

Pracovní skupina podrobila situaci ve správním obvodu města Vsetín několika podrobným analýzám, a to monitoringu počtu provozoven, počtu vydaných povolení, počtu skutečně provozovaných přístrojů, výsledků z provozování včetně příjmů veřejného rozpočtu, počtu a druhů kriminality a přestupků, provedla průzkum spouštěčů a typického chování mezi léčenými patologickými hráči v PL v Kroměříži a zohlednila při výstupu též známé odborné poznatky o patologickém hráčství, názory renomovaných právníků, Ministerstva vnitra a financí, a dobrou praxi z jiných obcí a měst ČR.

Takto velmi podrobné odborné informace byly podkladem pro návrh vyhlášky stabilizující situaci a umožňující její dlouhodobé sledování a řízení ve Vsetíně.

Ukázalo se, že mnohé herny samy zanikly, v ostatních je provozováno jen asi 2/3 přístrojů oproti počtu vydaných povolení, za poslední 3 roky klesl počet výherních hracích přístrojů z 288 na 49 ks a z povolených 274 technických zařízení (videoloterijní terminály apod.) je provozováno fyzicky jen 178 ks. Herny zejí prázdnotou a za poslední půl rok, až na několik výjimek, nejsou místem páchání trestné činnosti ani přestupků.

Počet patologických hráčů se ve Vsetíně odhaduje na nejvýše 140, v současné době se léčí ambulantně či ústavně 22 hráčů.

Pracovní skupina navrhla Zastupitelstvu města Vsetín řešení, které zohledňuje příčiny a následky. Zrušeny by měly být v tomto prvním návrhu herny:

  • které se nacházejí v chráněných budovách, vyjmenovaných v zákoně o loteriích
  • které se nacházejí ve velkých sportovištích a městských veřejných budovách
  • ve kterých prokazatelně dochází k častému narušování veřejného pořádku
  • které se nacházejí v blízkosti chráněného veřejného zájmu

Za následující rok monitoringu bude předložena Zastupitelstvu analýza stavu, která může být podkladem pro jednoduchou úpravu seznamu povolených míst, na kterých je provozování sázkových her povoleno.

Vyhláška zohledňuje novelu zákona o loteriích. Ruší povolení k provozování výherních hracích přístrojů na regulovaných místech s okamžitou platností, povolení k provozování technických her budou ukončeny po uplynutí 3 let. To je z důvodů ochrany státu a obcí před nároky na odškodnění ze strany provozovatelů, kteří k této ochranné lhůtě došli dohodou s Ministerstvem financí. Ano, město může zrušit tato povolení vyhláškou podle zákona o obcích, pak však bude čelit arbitráži.

Varianta prohibice zcela jistě nevyléčí patologické hráčství a související jevy, ale zcela jistě přejde tato ohrožená skupina do tzv. skryté populace, kde již na ni působit preventivně a léčebně lze jen velmi těžko. Jejich novými zdroji závislosti budou zejména pervitin, alkohol a léky. Movitější budou za hrou na sázkových přístrojích dojíždět do okolí či budou hrát v síti internet. 

Varianta rušení velkého počtu heren by znamenalo jen zvýšení tržeb provozoven, které by zůstaly povoleny. Žádné preventivní opatření by tím nenastalo, jen koncentrování hráčství na méně místech.

Součástí aktivit řízení nabídky a dostupnosti sázkových her městem Vsetín je memorandum s provozovateli sázkových her, kteří po přijetí vyhlášky odstraní ze štítů budov všechny světelné reklamní tabule a Jackpoty.

V hernách budou umístěny pravidla zodpovědného hráčství a odkazy na linky pomoci patologickým hráčům a jejich blízkým. Obsluhy budou nově vyškoleny v řešení modelových krizových situací, aby se předcházelo případným souvisejícím negativním dopadům.

Celý rok bude situace ve vsetínských hernách monitorována policií, sociálními a zdravotnickými službami a bude realizován akademický výzkum v tématech adiktologie a sociologie. Výsledkem může být unikátní materiál, který bude umět zodpovědět otázky důležité pro prevenci a řízení nabídky.

Postup města Vsetín je v ČR unikátní. Řešení se zúčastnilo široká odborná obec a dotčené subjekty, které nalezly kompromisní řešení v souladu se zájmy komunity a udržitelného rozvoje obce.