Informačně preventivní kampaň Děti nekouří!

04.02.2012 11:16

Naše organizace iniciovala na podkladě komunitního výzkumu dostupnosti tabákových výrobků a potřeb pro osoby mladší 18 let ve Vsetíně informačně preventivní kampaň Děti nekouří!. Článek v Deník

Projekt vychází z nástrojů tabákového zákona a podporuje úkoly města Vsetín, Policie ČR a Městské policie Vsetín. V první fázi kampaně budou policisté a strážníci informovat prodejce tabákových výrobků o jejich právech a povinnostech, vyplývajících z tabákového zákona a rozdávat infomační letáky a také je budou informovat o zvýšené frekvenci nahodilých kontrol.

Výzkumem bylo zjištěno, že 9 z 10 dospělých kuřáků začalo svou každodenní závislost na nikotinu před dosažením 18 roku věku. Cílem kampaně je zvýšit infrmovanost široké veřejnosti, mládeže i prodejců tabákových výrobků a velmi závažných dopadech kouření na zdraví. Bariérou dostupnosti pro děti je právě důsledné prosazování zákazu prodeje cigaret dětem.

Zamezení začátku kouření tabáku u dětí či odsunutí rozhodnutí o kouření na dospělý věk je cílem specifické primární prevence rizikového chování. 

Kouření tabáku vážně poškozuje zejména mladý organismus a způsobuje nesvobodu a značná omezení při všech aktivitách pracovních, volnočasových, osobních a rodinných. Kžadoročně zemře na následky kouření v České republice 18 000 osob na nejzávažnější onemocnění.

Informačně preventivní kampaň je efektivním a velmi jednoduchým projektem dobré praxe, který lze úspěšně realizovat k kterékoliv obci či městě ČR. Projekt realizuje město Vsetín, Policie ČR obvodní oddělení Vsetín a preventivně informační oddělení územního odboru Vsetín, Preventivně informační skupina Krajského ředitelství policie zlínského kraje a Městská policie Vsetín.

Kampaň je realizována pod záštitou pana Mgr. Petra Kořenka, místostarosty města Vsetín.