Hodnocení efektivity opatření ke snižování dopadů hazardních her ve Vsetíně 2011/2012

12.12.2012 15:22

Dne 11.12.2012 se v zasedací místnosti Městského úřadu ve Vsetíně uskutečnilo setkání pracovní skupiny, která připravovala v lednu 2012 podklady pro přijetí Obecně závazné vyhlášky města Vsetín č. 1/2012 o stanovení míst, na kterých lze provozovat sázkové hry a loterie a jiné podobné hry. Jednání se zúčastnila starostka města Vsetín paní Bc. Iveta Táborská, místostarostka města Vsetín paní Bc. Květoslava Othová, ředitel Městské policie Vsetín pan Mgr. Nikolaj Martinák, předsedkyně Komise prevence kriminality města Vsetín, Petr Verosta z Českého institutu pro výzkum závislostí a zástupce asociace provozovatelů hazardních her.

Město Vsetín v součinnosti s Městskou policií Vsetín, Policií ČR, Obvodním oddělením Vsetín a neziskovou organizací OBČANÉ PROTI ZÁVISLOSTEM o.s. zajistilo statistická data, týkající se kriminality, patologického hráčství, rozpočtu města Vsetín a veřejného mínění, a to před, v průběhu a na konci roku.

Vedle regulace nabídky a dostupnosti hazardních přístrojů vyhláškou byly zavedeny opatření na základě memoranda firem, provozujících ve správním obvodu hazardní přístroje, kterými byly odstraněny vnější světelné reklamy, byly instalovány kamerové systémy s ukládáním záznamu, byly odstraněny vnější reklamy na benefity pro hráče zdarma (nápoje a jídlo zdarma apod.), zajistily dodržování veřejného pořádku a bezpečnost na nočních provozech.

Provozovatelé provozoven s nejvyšší kriminalitou poskytli součinnost nevládní neziskové organizaci OBČANÉ PROTI ZÁVISLOSTEM o.s., která provedla školení obsluhy v prevenci kriminality a gamblerství (řešení konkrétních situací v provozu podle doporučení Preventivního a informačního oddělení Krajského ředitelství policie Zlínského kraje) a umístila v provozovnách plakáty A2 k zodpovědnému hraní s odkazy na linky odborné pomoci pro hráče, kterým hazardní hra způsobuje problémy a pro osoby, které gamblerstvím jiné osoby strádají a dále oboustranné letáky A5, které obsahovaly pravidla zodpovědného hraní (krátká intervence), sebediagnostický test na patologické hráčství a odkazy na linky odborné pomoci pro hráče, kterým hazardní hra způsobuje problémy a pro osoby, které gamblerstvím jiné osoby strádají. Tyto tiskoviny byly zpracovány ve spolupráci s Psychiatrickou léčebnou v Kroměříži.

Řízení nabídky a dostupnosti hazardních přístrojů se závislostním potenciálem ve Vsetíně (vyhláškou) snížilo počet provozoven o 37 %, počet výherních hracích přístrojů o 79,5 %, počet ostatních hazardních přístrojů o 27,5 %.

Trestná činnost se celkově zvýšila o 13 % a to díky skupině zlodějů, působících na více místech České republiky, která vykrádala hazardní přístroje. Průměr trestné činnosti je 1,1 trestného činu na jednu provozovnu za rok 2012.

Počet přestupků se celkově významně snížil o 69 %. Průměr přestupků je 1,6 přestupku na jednu provozovnu za rok 2012. 

V provozovnách s nejvyšší kriminalitou se díky preventivním opatřením a školení obsluhy snížila kriminalita a přestupky o 74 % (herna bar Fénix, hotel Vsacan) až 100 % (herna bar Rosé, Mostecká 365). 

U kriminality a přestupků se jedná o velmi nízké počty, město Vsetín patří mezi nejbezpečnější města v ČR.

V roce 2012 byli ve spádové Psychiatrické léčebně v Kroměříži hospitalizováni celkem 3 pacienti s diagnózou F63.0 Patologické hráčství (MKN-10). Ve třech ambulancích psychiatrů ve Vsetíně byli léčeni celkem 3 pacienti s diagnózou F63.0 Patologické hráčstvím, které bylo sekundární diagnózou, primární diagnózou byl syndrom závislosti, resp. abusus alkoholu.

Výdaje rozpočtu města Vsetín na administraci, státní dozor a výběr daní a poplatků byly v roce 2012 nejvýše 100 000 Kč. Příjmy rozpočtu města Vsetín z provozování hazardních přístrojů byly v objemu 10 689 140 Kč a byly rozděleny na podporu neziskovým organizacím v oblasti sociální, sportovní a tělovýchovné, kulturní apod. jako součást budgetu ve výši 17 517 000,- Kč.

Součástí hodnocení bylo také anonymní dotazníkový průzkum veřejného mínění (viz dokument ke stažení níže).

Z dat vyplývá, že regulace nabídky a dostupnosti hazardních přístrojů ve spojení s opatřeními přijatými provozovateli a opatřeními nevládní organizace OBČANÉ PROTI ZÁVISLOSTEM o.s. významně snížila sociálně patologické dopady na společnost a rozpočty. V dalším období se město Vsetín soustředí dále na monitoring indikátorů, na regulaci problémových provozoven, které nerespektují opatření a neplní své závazky, a na prevenci a osvětu.

Dokument ke stažení ZDE